Yönetmelik doğrultusunda devlet ve işverenin işbirliği sonucu yapı inşaları süresince kullanılan geçici kenar koruma sistemleri iş ve işçi güvenliğinin sağlamasının yanı sıra şantiye alanının sınırlarının çevrelenmesinde de kullanılmaktadır. Bu şekilde şantiye civarında yaşam alanları bulunan yayalarında can güvenliği sağlanmaktadır.
Geçici kenar koruma sistemleri inşa edilen yapının çeşitli boşluklarını kapatmak ve buralarda gerçekleşecek potansiyel kazaları engellemek amacıyla kurulmaktadır. Şantiyede asansör, baca, şaft, merdiven ve aydınlatma boşlukları gibi çeşitli boşluklar bulunmaktadır. Geçici kenar koruma sistemleri bunları da çevreleyerek, işçilerin çalışma ortamını daha güvenli hale getirmektedir.
Ülkemizde iş kazalarına bağlı olarak ortaya çıkan ölüm oranlarının en yüksek olduğu sektör İnşaat sektörüdür. Buna göre en fazla önemin yine bu sektörde alınması gerekmektedir. Yapı işlerinde iş kazasına bağlı ölümlerin % 42.9’ insan, % 15.1’i malzeme düşmesine bağlı olarak meydana gelir. Bu nedenle geçici kenar koruma sistemlerinin belirli bir standardın üzerinde olması gerekmektedir. Türkiye standartlarında bu en az 1 metre uzunluk ve en az 125 kilogram taşıma kapasitesi olarak belirlenmiştir. Bu şekilde geçici kenar koruma sistemi düşecek insan ya da malzemeyi taşıyabilecek kapasiteye sahip olmaktadır.